Muffinki z budyniem i malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sezonowe muffinki z malinami (można je robić nawet z mrożonymi). Dzięki dodatkowi budyniu są jeszcze bardziej wilgotne. Świetne do zabrania na wakacyjną wycieczkę :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • budyń:
    1/2 szklanki mleka
    1 zaokrąglona łyżeczka cukru
    1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej
    1 żółtko

    ciasto:
    1 duże jajko
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki mleka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 szklanki mąki pszennej

    ok. 1 szklanka malin
    2 łyżeczki cukru perlistego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Muffinki

Muffinki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, cukier, obie mąki i żółtko zmiksować. Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty cały czas przy tym mieszając. Przelać do niewielkiej miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchnią. Ostudzić.
  • 2. Do miski wbić całe jajko, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować na jednolite ciasto.
    Do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki. Wyłożyć ciasto do ok. 1/3 ich wysokości, nałożyć ok. 1 łyżeczkę budyniu, przykryć ciastem do ok. 3/4 ich wysokości.
    Na wierzch ułożyć maliny i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować