Sezonowe muffinki z malinami (można je robić nawet z mrożonymi). Dzięki dodatkowi budyniu są jeszcze bardziej wilgotne. Świetne do zabrania na wakacyjną wycieczkę :)
Muffinki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, cukier, obie mąki i żółtko zmiksować. Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty cały czas przy tym mieszając. Przelać do niewielkiej miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchnią. Ostudzić.
2.Do miski wbić całe jajko, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować na jednolite ciasto.
Do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki. Wyłożyć ciasto do ok. 1/3 ich wysokości, nałożyć ok. 1 łyżeczkę budyniu, przykryć ciastem do ok. 3/4 ich wysokości.
Na wierzch ułożyć maliny i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut.
Komentarze