Słodkie, waniliowe ciasto przełamane orzeźwiającymi malinami to moja propozycja na pyszny i szybki deser. Maliny można oczywiście połączyć z innymi letnimi owocami!
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Muffinki z malinamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/14/muffinki-z-malinami.jpeg38722592http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/muffinki-z-malinami-3
Składniki na 12 sztuk:
• 2 szklanki mąki,
• 2/3 szklanki cukru kryształu,
• 2 duże jajka,
• 120 gram masła,
• ¾ szklanki mleka,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• Olejek waniliowy na zapach
Dodatkowo:
• Świeże maliny (po około 6 sztuk na jedną muffinę)
• Cukier puder do posypania,
• Papilotki
Sposób przygotowania przepisu:
Muffinki z malinami
1.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka wybijamy do suchej, plastikowej miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puch.
2.
Do tak przygotowanych jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy tłuszcz, olejek waniliowy i mleko. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego gęstego, ale lejącego ciasta.
3.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
4.
Każdą papilotkę napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Na ciasto wykładamy po około 2 maliny. Maliny przykrywamy pozostałym ciastem, tak by w sumie foremki były wypełnione do ¾ wysokości. Na wierzch ciasta wykładamy po około 4-5 malin, delikatnie je dociskając. Ilość malin zależy od ich wielkości.
Tak przygotowany deser wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w 180°C około 30 minut do zrumienienia babeczek.
Po wyjęciu muffiny studzimy, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze