Muffinki "red velvet"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Amerykańskie muffinki o intensywnym kolorze bordo z kremem serowym. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Muffinki "red velvet"




    SKŁADNIKI: ok 24 muffinek;


    400 g mąki pszennej
    1 łyżka kakao (30 g)
    2 duże jaja lub 3 mniejsze
    300 ml oleju słonecznikowego
    1 łyżka cukru wailiowego-domowego
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka octu
    pół łyżeczki soli
    1-2 łyżki czerwonego barwnika w żelu
    250 ml maślanki lub kefiru (jeśli nie mamy maślanki możemy domowym i ekspresowym sposobem uzyskać jej zastępnik; należy do zwykłego mleka dodać 1 łyżkę octu, zamieszać i odstawić miksturę na 20 minut w ciepłe miejsce)

    KREM SEROWY:
    300 g serka typu philadelpfia do smarowania
    200 g miękkiego masła
    150-200 g cukru pudru
    esencja waniliowa




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Krem

Muffinki "red velvet" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wbić jaja, wlać olej, maślankę, wsypać cukier i sól. Wszystko krótko miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie należy dodać barwnik i sodę wymieszaną z łyżką octu. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakaem i mieszamy lub miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto ponakładać do muffinkowych foremek (2/3 wysokości) i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20-25 minut. Sprawdzić środek patyczkiem.
  • 2. Przygotować krem.
    Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodać serek i esencję. Zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować zimne muffinki.
    Posypane cukrem pudrem też są pyszne.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować