Amerykańskie muffinki o intensywnym kolorze bordo z kremem serowym. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
60 min
Składniki:
Muffinki "red velvet"
SKŁADNIKI: ok 24 muffinek;
400 g mąki pszennej
1 łyżka kakao (30 g)
2 duże jaja lub 3 mniejsze
300 ml oleju słonecznikowego
1 łyżka cukru wailiowego-domowego
1 łyżeczka sody
1 łyżka octu
pół łyżeczki soli
1-2 łyżki czerwonego barwnika w żelu
250 ml maślanki lub kefiru (jeśli nie mamy maślanki możemy domowym i ekspresowym sposobem uzyskać jej zastępnik; należy do zwykłego mleka dodać 1 łyżkę octu, zamieszać i odstawić miksturę na 20 minut w ciepłe miejsce)
KREM SEROWY:
300 g serka typu philadelpfia do smarowania
200 g miękkiego masła
150-200 g cukru pudru
esencja waniliowa
Muffinki "red velvet" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wbić jaja, wlać olej, maślankę, wsypać cukier i sól. Wszystko krótko miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie należy dodać barwnik i sodę wymieszaną z łyżką octu. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z kakaem i mieszamy lub miksujemy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto ponakładać do muffinkowych foremek (2/3 wysokości) i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20-25 minut. Sprawdzić środek patyczkiem.
2.Przygotować krem.
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Do utartego masła dodać serek i esencję. Zmiksować. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować zimne muffinki.
Posypane cukrem pudrem też są pyszne.
Smacznego ;)
Komentarze