Muffinki (babeczki) czekoladowe z wiśniami

5 (7 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Czekolada i wiśnie to połączenie idealne. Babeczki są pyszne, mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Idealne na dziecięce przyjęcie, ale nie tylko. Sprawdza się na każda okazję.

  • 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki: na 12 babeczek
    • ok. 290 g mąki tortowej orkiszowej,
    • budyń z czekoladą belgijską (45g)
    • 70 g cukru ( u mnie ksylitol),
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 jajko,
    • 40 ml oleju kokosowego (płynnego),
    • ok. 300 ml mleka ,
    • na czubku łyżeczki soli,
    • wydrylowane wiśnie,
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Muffinki z owocami

Muffinki (babeczki) czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki razem mieszamy rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy (można też zmiksować).
    Po łyżce ciasta nakładamy do papilotki, następnie dajemy wydrylowane wiśnie (po 1-2) i przykrywamy łyżką ciasta. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut.
    Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić np. wykałaczką czy babeczka się upiekła. Dekorujemy według uznania. Smacznego!

Porady

Jeśli lubimy bardziej czekoladowe babeczki możemy dodać trochę kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować