Pyszne, mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Moje córeczki bardzo je lubią. Idealne na dziecięce przyjęcie, ale nie tylko. Sprawdza się na każda okazję.
10 min
Dla 6 osób
Składniki:
Składniki: na 12 babeczek
• 300 g mąki tortowej orkiszowej,
• kisiel cytrynowy (30g)
• 70 g cukru ( u mnie ksylitol),
• 1 cukier cytrynowy (15g),
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 jajko,
• 40 ml oleju kokosowego (płynnego),
• ok. 300 ml mleka ,
• czarna i czerwona porzeczka (według uznania),
Muffinki (babeczki) z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki razem mieszamy rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy (można też zmiksować).
Po łyżce ciasta nakładamy do papilotki, następnie dajemy porzeczki i przykrywamy łyżką ciasta. Pieczemy w 180°C przez ok. 25-30 minut.
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić np. wykałaczką czy babeczka się upiekła. Dekorujemy według uznania. Smacznego!
Komentarze