Mrowisko

4.07 (14 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mrowisko czyli tradycyjny suwalski przysmak (chrusty/faworki z miodem, makiem, rodzynkami).

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 żółtka,
    - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% (lub mniej w zależności od konsystencji ciasta)
    - 1/2 kg mąki,
    - 1/2 łyżeczki cukru,
    - 1 łyżka spirytusu/2 łyżki białego rumu,
    - szczypta soli,
    - 1 litr oleju (do smażenia),

    Dodatkowo:
    - suszona żurawina,
    - miód płynny,
    - wiórki kokosowe,
    - mak niebieski.
Wystaw ocenę:

4.07 (14 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Faworki

Mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka mieszamy z pół łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę (w przepisie 0,5 kg), wsypałam trochę mniej. Gdy konsystencja ciasta była za rzadka dodałam resztę mąki. Wszystko mieszamy, dodajemy 2 łyżki białego rumu. Spirytus czy inny alkohol jest po to, aby chrusty nie chłonęły za dużo tłuszczu. Następnie dodajemy śmietanę. Podobnie jak z mąką, lepiej dodać trochę mniej w zależności od konsystencji i dokładać stopniowo. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, za twarde/zbite dodajemy śmietanę. Wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Idealnie zrobione nie lepi się, nie musimy podsypywać mąką. Wałkujemy je bardzo cienko, tniemy na różne kształty paski trójkąty itp. Na rozgrzany olej (użyłam zwykłego garnka, choć lepsze są niskie i szerokie), wrzucamy nasze chrusty. Odpowiednia temperatura oleju (ok. 180°C) sprawia, że faworki bardzo szybko się zarumienią, ale nie nabiorą za dużo tłuszczu. Najpierw smażymy jedną stronę, następnie przewracamy na drugą stronę. Wrzucałam po 5-7 faworków, w zależności od ich wielkości. To ułatwiło mi przewracanie ich. Pomagałam sobie patyczkiem do szaszłyków i widelcem. Do wyjmowania chrustów używałam już tylko patyczka. Możemy je nakłuć nim. Usmażone faworki kładziemy na papierze ręcznikowym w celu odsączenia tłuszczu. Po ostudzeniu układamy dookoła tworząc wierzę, każdą warstwę solidnie oblewamy miodem (jeżeli mamy gęsty lekko podgrzewamy, żeby miał konsystencję płynną), na to posypujemy żurawinę, mak i ewentualnie jak lubimy wiórki. Powtarzamy czynności.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować