Mrowisko

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, łatwe chrupiące podobne do faworków, ale bardziej kruche i delikatne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    mąka pszenna, ok. 250g (tyle ile wchłoną jaja)
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Mrowisko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jajek stopniowo dodawać mąkę. Zagniatając ciasto podsypywać mąką, aż do uzyskania gęstości ciasta na pierogi. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić ciasto na części i rozwałować na natłuszczonym olejem blacie, najcieniej jak się da. Ciasto ma być niemalże przeźroczyste. Im cieniej rozwałkowane, tym ciasto po usmażeniu wychodzi bardziej spuchnięte i chrupiące. Następnie, najlepiej nożem do pizzy wykrawać długie paski, jak na faworki. Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Usmażone faworki układać warstwami na talerzu, polać płynnym miodem, posypać makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Postępować tak z każdą warstwą faworków, aż do utworzenia kopczyka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować