1.Do jajek stopniowo dodawać mąkę. Zagniatając ciasto podsypywać mąką, aż do uzyskania gęstości ciasta na pierogi. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić ciasto na części i rozwałować na natłuszczonym olejem blacie, najcieniej jak się da. Ciasto ma być niemalże przeźroczyste. Im cieniej rozwałkowane, tym ciasto po usmażeniu wychodzi bardziej spuchnięte i chrupiące. Następnie, najlepiej nożem do pizzy wykrawać długie paski, jak na faworki. Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Usmażone faworki układać warstwami na talerzu, polać płynnym miodem, posypać makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Postępować tak z każdą warstwą faworków, aż do utworzenia kopczyka.
Komentarze