Morelowiec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Torcik jest wynikiem moich eksperymentów. Powstał z połączenia 3 przepisów.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. mąki
    1/2 szkl. cukru
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli

    Masa:
    2 kg moreli
    4 galaretki morelowe

    Krem:
    kostka masła
    1 szkl. cukru
    olejek waniliowy

    Polewa:
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl. cukru
    5 łyżek kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Morelowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy
    o śr. 25 cm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Masa: morele myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki i miksujemy. Wsypujemy galaretki i mieszając, zagotowujemy. Studzimy.
  • 3. Krem: masło ucieramy z cukrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego.
  • 4. Spód ciasta smarujemy 1/3 kremu, wylewamy tężejącą masę morelową, smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy
    pozostałym kremem.
  • 5. Polewa: masło roztapiamy z cukrem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy z kakao. Wylewamy na ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować