1.Ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy
o śr. 25 cm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
2.Masa: morele myjemy, obieramy i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki i miksujemy. Wsypujemy galaretki i mieszając, zagotowujemy. Studzimy.
3.Krem: masło ucieramy z cukrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego.
4.Spód ciasta smarujemy 1/3 kremu, wylewamy tężejącą masę morelową, smarujemy 1/3 kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy
pozostałym kremem.
5.Polewa: masło roztapiamy z cukrem w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy z kakao. Wylewamy na ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze