Mój domowy 7Day's z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne rogale, doskonałe do szkoły i do pracy. Długo zachowują świeżość.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej + do podsypania
    4 jajka + 1 jajko do posmarowania rogali
    150 g margaryny Kasi
    150 g cukru + 2 łyżki + 3 łyżki
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    2 cukry waniliowe
    40 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    słoik pysznych domowych powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mój domowy 7day's z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w środku niewielki dołek, wsypujemy rozkruszone drożdże, zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy połową szklanki mleka. Mieszamy z niewielką ilością mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
    W szklance mleka rozpuszczamy Kasię.
    Do miski z mąką i drożdżami dodajemy margarynę rozpuszczoną w mleku, 4 jajka, szklankę cukru, sól, cukier waniliowy. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  • 2. Ciasto wyciągamy na wysypaną mąką stolnicę. Lekko wyrabiamy. Dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm i rozcinamy na 8 części (jak pizza).
    Na każdą część nakładamy po łyżeczce powideł, rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki.
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na ok. 10 - 15 minut.
    Jajko roztrzepujemy w miseczce.
    3 łyżki cukru mieszamy z cukrem waniliowym.
    Każdego rogala smarujemy jajkiem i posypujemy dość obficie mieszanką cukrów.
  • 3. Rogale wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż się pięknie zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować