Mój domowy 7day's z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w środku niewielki dołek, wsypujemy rozkruszone drożdże, zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy połową szklanki mleka. Mieszamy z niewielką ilością mąki, tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W szklance mleka rozpuszczamy Kasię.
Do miski z mąką i drożdżami dodajemy margarynę rozpuszczoną w mleku, 4 jajka, szklankę cukru, sól, cukier waniliowy. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
2.Ciasto wyciągamy na wysypaną mąką stolnicę. Lekko wyrabiamy. Dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm i rozcinamy na 8 części (jak pizza).
Na każdą część nakładamy po łyżeczce powideł, rozsmarowujemy i zwijamy rogaliki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na ok. 10 - 15 minut.
Jajko roztrzepujemy w miseczce.
3 łyżki cukru mieszamy z cukrem waniliowym.
Każdego rogala smarujemy jajkiem i posypujemy dość obficie mieszanką cukrów.
3.Rogale wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż się pięknie zarumienią.
Komentarze