1 litr Pysio zielone owoce
3 budynie smietankowe z cukrem te na 0,5 litra
Masa smietankowa:
1 zielona galaretka rozpuszczona w ¾ szklanki wrzącej wody
400 ml smietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
Warstwa Zielona:
2 zielone galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wrzącej wody
Forma o wymiarach 30/22 cm, natłuszczony i oprószony bułką tartą sam spód formy.
1.Jajka ubić, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, ubijać ok. 6 minut.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Dalej wolno miksując strużką wlewać olej.
Dodać zapach smietankowy, wymieszać i przelać do formy.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 st ok. 25 minut
MASA 1 BUDYNIOWA
Budynie ugotować z sokiem Pysio do zgęstnienia , gorący wylać na ciasto. Schłodzić.
MASA 2 ŚMIETANKOWA
Smietanę ubić, dodając cukier puder do smaku, potem połączyć z tężejącą galaretką. Wylać na masę budyniową i schłodzić.
WARSTWA Z GALARETKI
2 zielone galaretki rozpuscić w 3 szklankach wrzącej wody, tężejące wylać na masę smietanową.
Komentarze