Młode ziemniaki zapiekane w jogurcie z czosnkiem i bazylią pod parmezanem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ,aromatyczne ziemniaki podane w innym wydaniu . Doskonałe jako dodatek do mięs , chociaż same też mogły by być całym posiłkiem .

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. młodych ziemniaków
    1,5 szklanki jogurtu typu greckiego
    3 gałązki bazylii
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki startego parmezanu
    6 małych pomidorków
    sól , pieprz , czubryca zielona do smaku
    naczynie do zapiekania posmarowane masłem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młode ziemniaki zapiekane w jogurcie z czosnkiem i bazylią pod parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki zapiekane w jogurcie z czosnkiem i bazylią pod parmezanem 1. Ziemniaki obieram , myję, kroję na jednakowe cząstki , gotuję do miękkości w wodzie z dodatkiem soli ok. 15 minut , odcedzam, gdy przestygną przekładam do naczynia do zapiekania . Jogurt, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek miksuję blenderem , doprawiam solą i pieprzem , zalewam ziemniaki , posypuję parmezanem , piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie na ziemniakach układam pokrojone na pół pomidorki , piekę jeszcze 15 minut . Przed podaniem posypuje czubrycą i listkami bazylii.

Porady

Ziemniaków nie należy rozgotować przed pieczeniem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Jogurt Młode ziemniaki Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować