Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem

4.48 (148 ocen)

  • 45 min

Proste pieczone ziemniaczki

  • 45 min

Składniki:

  • - ok.pół kg małych ziemniaków
    - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    - 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
    - 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich
    - 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
    - szczypta ostrej papryki
    - 1/3 szklanki startego lub sproszkowanego parmezanu
    - 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
    - 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki pieczone z parmezanem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ziemniaki myjemy i osuszamy. Kroimy na połówki.

    2. Nagrzewamy patelnię (najlepiej żeliwną, lub taką w której można piec w pekarniku i nagrzewamy oliwę. Ziemniaki podsmażamy ok. 15 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
  • 2. 3. Na koniec dodajemy czosnek, mieszankę ziół włoskich, sól, pieprz. Posypujemy ziemniaki połową parmezanu i przekładamy ziemniaki do piekarnika.

    4. Pieczemy je przez ok. 15 minut. Na koniec kładziemy na ziemniaki masło, resztę parmezanu i posypujemy posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować