REKLAMA

Krem cukiniowo – jabłkowy z serkiem wiejskim i musztardą

wyświetlono: 46 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zupa krem z cukinii oraz innych warzyw z dodatkiem winnych jabłek, delikatnego w smaku ziarnistego serka wiejskiego oraz pikantnej i charakternej musztardy sarepskiej. Potrawa nabiera pełni aromatu dzięki doprawieniu świeżymi ziołami i przyprawami korzennymi.

opublikowany: 30.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g cukinii
    400 g obranych ziemniaków
    2 większe winne jabłka (łącznie 330 g)
    150 g obranej marchewki
    120 g obranej białej cebuli
    4 obrane ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanych liści selera korzeniowego
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej bazylii
    3 łyżki oliwy lub oleju
    200 g ziarnistego serka wiejskiego
    8 szklanek bulionu warzywnego
    3 – 4 kopiaste łyżeczki musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 łyżeczka mielonych ziaren białej gorczycy
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – kurkumy, kardamonu, nasion kozieradki
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    prażone ziarna słonecznika łuskanego do przybrania każdej porcji (ilość wg uznania)
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Krem cukiniowo – jabłkowy z serkiem wiejskim i musztardą?
Sposób przygotowania:

  • Krem cukiniowo – jabłkowy z serkiem wiejskim i musztardą 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone cukinię, ziemniaki, jabłka (pozbawione gniazd nasiennych), marchewkę, cebulę i czosnek. Dołożyć liście selera, wsypać cukier, gorczycę, kurkumę, kardamon oraz nasiona kozieradki. Składniki smażyć ok. 5 min, mieszając. Następnie zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 – 20 min.
  • Krem cukiniowo – jabłkowy z serkiem wiejskim i musztardą 2. Pod koniec gotowania dodać miętę, bazylię oraz musztardę i wymieszać.
  • Krem cukiniowo – jabłkowy z serkiem wiejskim i musztardą 3. Do zupy dołożyć serek wiejski i dokładnie zblendować. Na końcu zupę doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Potrawę podgrzać, a każdą porcję posypać prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE