REKLAMA

Sałatka warzywna z jajkiem, serkiem wiejskim, jabłkiem i prażonym słonecznikiem

wyświetlono: 48 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kolorowa sałatka warzywna z dodatkiem gotowanego jajka, ziarnistego serka wiejskiego, soczystego jabłka oraz prażonych ziaren słonecznika. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Pożywna porcja zdrowych składników – w sam raz na śniadanie, lekki obiad, czy też kolację.

opublikowany: 30.04.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g kolorowej papryki
    2 średniej wielkości jabłka (łącznie 330 g)
    250 g ogórków gruntowych
    135 g pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej melisy
    2 jajka ugotowane na twardo
    200 g ziarnistego serka wiejskiego
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki oliwy lub oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 4.75 z 4 głosów)

Jak zrobić Sałatka warzywna z jajkiem, serkiem wiejskim, jabłkiem i prażonym słonecznikiem?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka warzywna z jajkiem, serkiem wiejskim, jabłkiem i prażonym słonecznikiem 1. Pora posiekać i przełożyć do naczynia, zalać lekko osolonym wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 30 min. Następnie warzywo odcedzić i wystudzić.
    Miąższ papryki oraz pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać ogórki pokrojone w plastry.
  • Sałatka warzywna z jajkiem, serkiem wiejskim, jabłkiem i prażonym słonecznikiem 2. Dołożyć przygotowanego pora oraz obrane ze skorupek i posiekane jajka, dodać serek wiejski, posiekaną zieleninę, ziarna słonecznika i musztardę, wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE