Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem

4.5 (169 ocen)

Dużo szybsza, a przede wszystkim mniej kaloryczna wersja tradycyjnego ryżu zapiekanego z jabłkami.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    1 duże twarde i słodkie jabłko
    1 łyżeczka sklarowanego masła
    10 dag ugotowanego ryżu (można wykorzystać wczorajszy)
    3 łyżeczki serka wiejskiego – u mnie light
    przyprawa w młynku do dań słodkich, skład:
    cukier, skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z jabłkiem i wiejskim serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Wrzucić je na rozgrzane masło i smażyć 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
    Dodać ugotowany ryż – jeśli jest zbyt suchy, podlać niewielką ilością wody.
    Wymieszać i zagrzać razem.
    Wyłożyć na talerz, oprószyć przyprawą, na wierzch wyłożyć serek wiejski.

Porady

Słodkość dania zależy od słodkości jabłek. Oczywiście można je dosłodzić i użyć zwykłego serka wiejskiego, albo śmietanki, ale wtedy już nie będzie takie niskokaloryczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować