Młode warzywa i filet z indyka

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Pyszne danie na lato i wczesną jesień. Kolorowe i lubiane przez wszystkich. Warzywa są zdrowe i warto jadać je częściej.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - młoda marchew ( czerwona) : 6 sztuk
    - młoda marchew ( żółta) : 2 sztuki
    - młode ziemniaki : 6-8 sztuk
    - burak czerwony ( obrany) : 1 sztuka
    - filet z indyka : 2 sztuki
    - olej rzepakowy : 50 ml
    - sól : 2 łyżki
    - pieprz czarny mielony : 0,5 - 1 łyżeczka
    - curry mielone : 0,5 łyżeczki
    - jajko : 1 sztuka
    - bułka tarta : 4-5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młode warzywa i filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, umyć. Do garnka wlać litr wody, dodać łyżeczkę soli, pokrojonego buraczka ( można go zetrzeć na tarce), zagotować. Do wrzątku wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 20-25 minut. Nabiorą buraczanego koloru. W drugim garnku z osolona wodą ugotować marchewki ( w całości).
    Jeżeli nie mamy żółtej marchewki, można ją zastąpić żółtą fasolą szparagową.
  • 2. Filety z indyka rozbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i curry, zanurzyć w rozmąconym jajku, panierować z bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, filety smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • kolorowe warzywa i indyk 3. Na talerzu ułożyć usmażony filet indyka, czerwone marchewki w całości, ziemniaki i pokrojoną w plasterki żółta marchewkę. Do obiadu podaję mizerię ze świeżego ogórka z koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować