Mleko ryżowe (z miodem i wanilią)

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mleko ryżowe zawiera sporo węglowodanów, a mało wapnia, białka oraz tłuszczu.
Jest naturalnie pozbawione cholesterolu. Doskonale sprawdzi się również jako samodzielny napój, który jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto go przyrządzić, ponieważ oprócz walorów smakowych - jego koszt wytworzenia jest znikomy - w porównaniu z ceną sklepową.

  • 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g ryżu jaśminowego/brązowego (ugotowanego)
    500 ml wody mineralnej
    1 łyżeczka jasnego miodu/syropu z agawy
    laska wanilii z ziarenkami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Mleko ryżowe (z miodem i wanilią) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż (ugotowany w osolonej wodzie i ostudzony) zalać wodą.
    Dodać miód i ziarenka z laski wanilii.
    Całość dokładnie zmiksować - za pomocą blendera.
    Mleko przecedzić (na gazie) i przelać do szklanych słoiczków/butelek.
    Pojemniki szczelnie zamknąć (pokrywką/nakrętką).
    Napój można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
    Przed użyciem wstrząsnąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować