domowe mleko ryżowe z miodem i cynamonem

0 (0 ocen)

Koszt zrobienia 1,5 l takiego mleka w domu to 5 zł, czyli o wiele taniej niż w sklepie i możemy być pewni, że jest ono w 100 % naturalne.

Składniki:

  • 200 g ryżu, użyłam jaśminowego ekologicznego
    1,5 -2 litry przegotowanej wody
    szczypta soli morskiej
    pół łyżeczki cynamonu
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Domowe mleko ryżowe z miodem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż przesypujemy do garnka 1. Ryż przesypujemy do garnka. Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Odstawiamy na 24 godziny.
  • ryż z wodą przelewamy do dzbanka miksera 2. Ryż razem z wodą, w której się moczył przelewamy do miksera. Dodajemy cynamon, miód i sól. Miksujemy wszystko do momentu uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Mleko przecedzamy przez sitko. Mleko od razu po przygotowaniu jest gotowe do spożycia.

Porady

Ja do mleka dodałam miód i cynamon jeśli chcemy mleko o naturalnym smaku po prostu nie dodajemy tych składników. Mleko najlepiej przechowywać w lodówce w szklanych butelkach. Przed otwarciem należy wstrząsnąć, gdyż może powstać osad (jest to naturalne). Pozostała na sitku masa idealnie nadaje się do zrobienia puddingu ryżowego, kaszki ryżowej podobnej do manny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować