Mleczne drożdżówki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne i puszyste bułeczki mleczne , moje obficie oblane domowym lukrem cytrynowym i ozdobione cukierkami :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
    200 ml mleka
    70 g masła
    60 g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
    20 g drożdży
    1 żółtko
    Szczypta soli
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mleczne drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy aż się roztopi. Następnie studzimy, aż będzie letnie.
    2. Do lekko ciepłego płynu dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut
    3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
    4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką).
    5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości.
    6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki. Końce zaplatamy i formujemy wianuszki.
    7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarujemy odrobiną mleka.
    8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut do zarumienienia. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować