Mleczna pianka na zimno

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Pyszny deser na zimno z moimi ulubionymi truskawkami.

  • 40 min

Składniki:

  • Pianka:
    1/2 litra mleka 3,2 %
    1/2 litra śmietany 30%
    1.5 szklanki cukru pudru
    50 g żelatyny
    Dodatkowo:
    opakowanie okrągłych biszkoptów
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 kg truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mleczna pianka na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleczna pianka na zimno 1. Żelatynę wymieszać z zimną, przegotowaną wodą, odstawić do napęcznienia po 10 min dolać do niej 2 szklanki gorącej wody i rozpuścić.
    Mleko zagotować, a w drugim garnku podgrzać śmietankę prawie do momentu wrzenia. Śmietanę po wystudzeniu ubić z cukrem pudrem pod koniec dolać do niej mleko i żelatynę, wymieszać.
    Do płynnej masy dodać skórkę pomarańczową i 1/2 kg umytych i pokrojonych truskawek, masa jest bardzo płynna na tym etapie więc na chwilkę odstawiamy ją do lodówki.
  • Mleczna pianka na zimno 2. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami i zalewamy gęstniejącą już mleczną masą po jej zastygnięciu układamy na wierzchu pozostałe truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką, zrobioną według przepisu na opakowaniu.
    Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Można do tego deseru użyć też innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować