Mizeria z ogórków na zimę

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

W zimie niestety nie ma dostępu do dobrej jakości ogórków dlatego ta mizeria będzie doskonałym rozwiązaniem.

  • 3 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    4 łyżki octu spirytusowego 10%
    4 łyżki cukru
    2 łyżki soli (niejodowanej)
    2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Mizeria Przetwory

Mizeria z ogórków na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mizeria z ogórków na zimę 1. Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Dodać sól, cukier, ocet i pieprz. Pozostawić na 2 godziny aż ogórki puszczą wodę. Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Po upływie 2 godzin mizerię nakładać do słoików wraz z wodą, którą puściły ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować.
    Z podanej porcji wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 300 ml.

Porady

Proporcje octu, soli, pieprzu można modyfikować. Można także pominąć pieprz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować