Miodowy kurczak pieczony na warzywnym ryżu

4.51 (178 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Miodowy kurczak pieczony na warzywnym ryżu

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:

    Sos do marynaty mięsa:

    2 łyżki oleju
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka miodu lub syropu klonowego
    2 ząbki czosnku (przepuścić przez praskę)
    2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
    łyżka keczupu
    Przyprawy:
    łyżeczka papryki w proszku
    łyżeczka ulubionych ziół
    sól, pieprz

    6 udek kurczaka

    Sos do pieczenia ryżu:

    4 szklanki wody
    ½ kostki masła
    1 łyżeczka cukru lub miodu
    4 łyżki keczupu
    łyżeczka papryki w proszku
    2 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki soli
    łyżeczka kurkumy

    Ryż z warzywami:

    1 mała cebula
    ½ czerwonej papryki
    ½ puszki kukurydzy
    2-3 łyżki natki pietruszki
    4 woreczki ryżu (2 szklanki)
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowy kurczak pieczony na warzywnym ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż z warzywami 1. Sposób wykonania:

    Dzień przed pieczeniem!
    Składniki marynaty połączyć ze sobą. Mięso oczyścić i osuszyć. Delikatnie po nacierać solą. Obtoczyć, natrzeć marynatą i pozostawić na noc.

    Na drugi dzień!
    Składniki sosu do ryżu połączyć ze sobą w garnku. Zagotować. Zdjąć z ognia.

    Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę. Wymieszać z kukurydzą, ryżem i natką pietruszki.

    Naczynie do pieczenia wysmarować olejem lub masłem. Ułożyć w nim ryż wymieszany z warzywami. Poukładać mięso skórka do góry. Polać gotową marynatą.

    Piec około 1 – 1,5 godziny w piekarniku 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód Ryż Warzywa Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować