Ciasto Jesienna rapsodia z masą jabłkową

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto to zachwyca intensywnymi kolorami, a przede wszystkim smakiem. Piękny, żółty kolor to oczywiście zasługa puree z dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej.

Składniki:

  • CIASTO DYNIOWE:
    250g puree z dyni hokkaido
    3 jajka
    1 szklanka cukru trzcinowego
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

    MASA JABŁKOWA:
    750g jabłek słodkich (waga po obraniu)
    1 szklanka wody
    1 galaretka agrestowa

    KREM ŚMIETANKOWY:
    1 1/2 szklanki śmietanki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jesienna rapsodia z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x9ob2e 1. Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać do formy 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 35min. Wystudzić.
  • image-15yh97l 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
  • image-17be5p5 3. Z wystudzonego ciasta ściąć "górkę" i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Jabłka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować