Ciasto Jesienna rapsodia z masą jabłkową

  • wyświetlono: 2555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto to zachwyca intensywnymi kolorami, a przede wszystkim smakiem. Piękny, żółty kolor to oczywiście zasługa puree z dyni hokkaido, która też nadaje wilgoci. Niewielki dodatek cynamonu sprawia, że ciasto jest aromatyczne i idealnie pasuje do owocowej warstwy jabłkowej.

Mniam1
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

CIASTO DYNIOWE:
250g puree z dyni hokkaido
3 jajka
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

MASA JABŁKOWA:
750g jabłek słodkich (waga po obraniu)
1 szklanka wody
1 galaretka agrestowa

KREM ŚMIETANKOWY:
1 1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Jesienna rapsodia z masą jabłkową

  • image-1x9ob2e1. Wszystkie składniki na ciasto dyniowe powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrami dodając puree z dyni i olej, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę przesiać ze spulchniaczami, solą, cynamonem i połączyć z masą dyniową. Ciasto wlać do formy 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez ok 35min. Wystudzić.
  • image-15yh97l2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Wlać wodę, a kiedy zacznie bulgotać wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
  • image-17be5p53. Z wystudzonego ciasta ściąć "górkę" i rozkruszyć, a na równy blat wyłożyć tężącą masę jabłkową.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Przestudzić i cienkim strumykiem wlać do dobrze ubitej kremówki. Żelatynę można zahartować dodając łyżkę kremówki, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowany krem szybko rozsmarować na masie jabłkowej. Zanim stężeje, nałożyć na wierzch okruchy ciasta dyniowego, lekko je dociskając. Udekorować ziarenkami granatu. Smacznego :)
KHWS_01-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakijabłkakolorowe ciastogranatciasto dyniowewarzywa w cieścieprzepis_miesiąca1000jesienne smakołykilekki krem

Komentarze

Podobne przepisy

Cudownie lekkie

Dodane przez: kugelchen

Malinowa rapsodia- ciasto bez pieczenia z...

Ciasto to nie wymaga pieczenia....

Przekladane ciasto z masą jabłkową i budyniową

Dodane przez: ilka222

Przekładane ciasto z masą jabłkową i budyniową

Pyszne ciacho polane polewą czekoladową

Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

Dodane przez: 2milutka

Ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą...

Kruche blaty z bezą i bakaliami...

Biszkopt z masą jabłkową

Dodane przez: AnkaFiranka

Moje ciasto - biszkopt z masą jabłkową, budyniową,...

To ciasto wymyśliłam sama. Postawiłam...

Słoneczny taras, kawa w towarzystwie rodzinki i to oto przepyszne ciasto. Kwintesencja szczęścia.

Dodane przez: Ewa_las

Ciasto Letnia rozkosz z masą jabłkową, malinami...

Przepis jest autorstwa mojej mamy,...

Biszkopt z masą jabłkową

Dodane przez: ilka222

Biszkopt z masą jabłkową

Szybkie ciacho z jabłkami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE