Ciasto pachnące miodem,orzechami i jabłkami zawsze się udaje czym starsze tym lepsze,idealne na świąteczny stół, słodycz placków miodowych i kremu fajnie współgra z lekko kwaskowatymi jabłkami w galaretce.
Składniki:
Foremka 25x30cm
na ciasto:
600 g maki pszennej
200 g cukru kryształu
4 łyżki płynnego miodu
2 żółtka
250 g margaryny
1 kopiata łyżka sody
na karmel orzechowy:
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki płynnego miodu
200 g posiekanych orzechów włoskich
na krem grysikowy:
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka
200 g cukru kryształu
2 opakowania cukru waniliowego(po 16 g)
250 g masła
na masę jabłkową
1,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka zielona
Miodownik z kremem grysikowym i jabłkami w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać ze sodą,dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto podzielić na trzy części.
Wszystkie składniki karmelu włożyć do rondelka i gotować około 5 minut,odstawić na bok.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i upiec osobno trzy placki każdy po 10 minut w temperaturze 180 stopni, na trzecią część ciasta wyłożyć karmel orzechowy.Odstawić do przestygnięcia.
2.Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę cukier i cukry waniliowe i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia,odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć do białości i nie przerywając ucierania,dodawać porcjami wystudzoną kaszę mannę.
3.Jabłka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach przełożyć na patelnię,dodać cukier i dusić około 15 minut,zdjąć z ognia i podzielić na dwie części do jednej wsypać galaretkę czerwoną do drugiej zieloną i mieszać do momentu rozpuszczenia galaretek,przestudzić.
Komentarze