REKLAMA

Miodownik świąteczny

wyświetlono: 1182 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego pysznego ciasta. Od kilku lat rokrocznie gości na naszym bożonarodzeniowym stole. Choć przepis na świąteczny miodownik był już przeze mnie wielokrotnie modyfikowany, mojej rodzinie najbardziej smakuje w podanej formie.

opublikowany: 01.12.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    - 200 g margaryny PALMA z Murzynkiem
    - 2 ½ szklanki mąki
    - ½ szklanki cukru
    - 2 łyżki miodu
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Orzechy:
    - 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
    - 1 łyżka margaryny PALMA z Murzynkiem
    - 1 łyka miodu
    - 1 łyżka cukru pudru

    Biszkopt:
    - 5 jaj
    - ½ szklanki cukru
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 1 litr mleka
    - ½ szklanki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 150 g masła
    - cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    - 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady
    - płatki migdałowe do dekoracji.

Ocena:

(średnia 4.5 z 198 głosów)

Jak zrobić Miodownik świąteczny?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Margarynę PALMA z Murzynkiem, mąkę, cukier, jajko, miód i sodę oczyszczoną połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta.
  • 2. Orzechy:
    Margarynę PALMA z Murzynkiem roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Na surowe ciasto wyłożyć gorące orzechy.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min w temperaturze 180°C. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku dalej ubijając. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę o wymiarach ok. 35 x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180°C około 15-17 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Masa:
    Zimne mleko przelać do garnka, a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Roztrzepać. Składniki podgrzewać cały czas mieszając do uzyskania masy budyniowej. Do gorącego budyniu dodać masło i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę wyłożyć na placki w następującej kolejności:
    Placek miodowy orzechami do wewnętrznej strony – masa budyniowa – biszkopt – masa budyniowa – placek miodowy orzechami do wewnętrznej strony.
  • 5. 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić na wierzchu ciasta. Posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.

Porady

Placki miodowe oraz biszkopt warto nasączyć lekko osłodzoną herbatą, połączoną z dowolnym alkoholem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Miodownik świąteczny

Pyszny miodownik przekładany masą z kaszy manny na świąteczny stół i nie tylko.

kategoria: Ciasta miodownik Desery powidła powidła śliwkowe opublikowany: 30.10.2015 | wyświetlono: 1450 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Świąteczny miodownik z bakaliami i rumem

Smaczne, pachnące świętami i korzeniami ciasto. Ulubione moich dzieci.

kategoria: Ciasta miodownik Desery opublikowany: 08.11.2013 | wyświetlono: 1069 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE