REKLAMA

Miodownik świąteczny

wyświetlono: 1450 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszny miodownik przekładany masą z kaszy manny na świąteczny stół i nie tylko.

opublikowany: 30.10.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto
    miód sztuczny - 3 łyżki
    masło - 1/4 kostki
    śmietana - 3 łyżki
    cukier - 3/4 szkl
    jajka - 2 szt
    mąka - 3 szkl
    soda - 2 łyżeczki
    KREM
    kasza manna - 5 łyżek
    mleko - 0,5 l
    margaryna - 1 kost
    cukier - 0,5 szkl
    Dodatkowo :
    powidła śliwkowe- 180 g
    sok z cytryny
    aromat rumowy
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Jak zrobić Miodownik świąteczny?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    Mąkę wymieszać z sodą, przesiać do miski, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Każde ciasto wykładać na brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta. Upiec każdy placek oddzielnie.
  • 2. KREM

    W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić. Margarynę przełożyć do miski, zmiksować. Do zmiksowanej margaryny dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. Podzielić na 2 części
  • 3. Składanie ciasta:

    Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych. Nakryć drugim ciastem i wyłożyć resztę kremu i powideł śliwkowych, przykryć trzecim ciastem.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Najprostszy miodownik

Smaczne, aromatyczne, zawsze udane ciasto z dodatkiem miodu i masy z kaszy manny. Ulubione mojej córki.

kategoria: Ciasta miodownik Desery Ciasto opublikowany: 20.01.2014 | wyświetlono: 9621 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE