miodownik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis mam od teściowej i jest bardzo fajny, a ciasto wszyscy w domu podjadają mi nawet na surowo.Zdjęcie miodownika mam tylko w formie serca, ale można je zrobić na normalnej blasze.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    450g mąki
    150g cukru
    2 łyżki sody
    3 łyżki miodu
    200g margaryny
    1 jajko
    sok z cytryny
    KREM:

    0,5 l mleka
    4-5 łyżek kaszy manny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    cukier waniliowy
    aromat arakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść podanymi skladnikami (bez cytryny), podzielić na trzy części i upiec 3 placki. Kazdy ok 10-15minut w temperaturze 200ztopni C
  • 2. KREM:
    Zagotować mleko, w połowie szklanki rozpuścić mannę i cukier i wlać do gotującego się mleka. mieszać, dopóki zrobi się troszkę gęste.

    Zdjąć z ognia, dodać masło i cukier waniliowy, dokladnie wymieszac. Dodać kilka kropel aromatu arakowego i jeszcze raz wymieszać.
  • 3. Zimne placki skropić lekko sokiem z cytryny i przekładać gorącym kremem. Na wierzch można polać polewą czekoladową.

Porady

Żeby manna szybciej stężała, podtrzymajmy ją dłużej na ogniu. Jeżeli ciasto upieczemy w innych formach otrzymamy a'la tort

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować