Zupa-krem z dyni z kleksem śmietany i czosnkowymi grzankami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niezwykle aromatyczna zupa

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - połowa średniej dyni
    - olej lub oliwa z oliwek
    - 500ml. wywaru mięsno-jarzynowego
    -pół łyżeczki masła
    -pomidor
    -2 ząbki czosnku
    -20g imbiru
    - sól, pieprz
    - łyżka kwaśnej śmietany
    -grzyby suszone
    - grzanki (lub kawałek chleba i 2 ząbki czosnku)

Zupa-krem z dyni z kleksem śmietany i czosnkowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół dyni średniej wielkości obrać ze skóry i wyjąć miąższ, pokroić w paski o grubości około 2 cm zwilżyć je oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut
  • 2. Tak przygotowaną dynię dodajemy do ok.500 ml wywaru mięsno- jarzynowego ) i blendujemy na jednolitą masę,

    Przed blendowaniem dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku i 20 gram imbiru
  • 3. Wszystko zagotowujemy i dodajemy przetartego przez sitko wcześniej usmażonego na pół łyżeczki masła - pomidora. Wszystko doprawiamy solą do smaku i wykładamy na talerz. ozdabiając kleksem kwaśniej smietany i rozmiksowanymi suszonymi grybami, Na wierz dalemy wcześniej zrobione czosnkowe grzanki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy