Zupa-krem z dyni z kleksem śmietany i czosnkowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół dyni średniej wielkości obrać ze skóry i wyjąć miąższ, pokroić w paski o grubości około 2 cm zwilżyć je oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut
2.Tak przygotowaną dynię dodajemy do ok.500 ml wywaru mięsno- jarzynowego ) i blendujemy na jednolitą masę,
Przed blendowaniem dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku i 20 gram imbiru
3.Wszystko zagotowujemy i dodajemy przetartego przez sitko wcześniej usmażonego na pół łyżeczki masła - pomidora. Wszystko doprawiamy solą do smaku i wykładamy na talerz. ozdabiając kleksem kwaśniej smietany i rozmiksowanymi suszonymi grybami, Na wierz dalemy wcześniej zrobione czosnkowe grzanki
Komentarze