Ślimaczki

  • wyświetlono: 624 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

fajny i sprawdzony przepis na słodką przekąskę

kuchniaodserca
  • 120min

Składniki

• 2szkl maki krupczatki
• 1/2kostki masla
• 1jajko + 1 bialko
• 1/4szkl cukru pudru
• 2lyzki kakao
• 1-2lyzki smietanki lub mleka
• 1torebka cukru waniliowego
• 1lyzeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ślimaczki

  • 1. Z maki, tłuszczu, cukru i jaja zagniatamy ciasto jak kruche, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
    Dzielimy ciasto na 2 mniej więcej równe części.
  • 2. Do jednej z nich dodajemy kakao, do drugiej trochę mleka lub śmietanki
    Formujemy 2 kule i wkładamy je na około 0,5 godziny do lodówki
    Po tym czasie ciasto osobno rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm - tak aby otrzymać dwa, w miarę równe płaty
  • 3. Ciasto jasne smarujemy białkiem i kładziemy na nie częsc ciemna
    Całość zwijamy w rulon, lekko ugniatamy i owijamy folia aluminiowa.
    Zamrożone ciasto kroimy na grubość około 1 cm.
    Pieczemy około 15-20minut w temperaturze 180stopni

Porady

Dobrze zamrożone ciasto nie klei się do wałka

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieDeserciasteczkaslimakimąka krupczatka

Komentarze

Podobne przepisy

slimaczek

Dodane przez: marysiaz

Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki z serkiem...

Ślimaczki

Dodane przez: RedakcjaPP

Ślimaczki

Ciasteczka ładnie wyglądają i są...

ślimaczki makowe

Dodane przez: majka190382

MAKOWE ŚLIMACZKI

Masz ochotę na coś słodkiego...na...

"Ślimaczki" twarogowo-bananowe.

Dodane przez: Armi As

"Ślimaczki" twarogowo-bananowe

Lubicie ciasto filo? Jeśli tak,...

cynamonki drożdżowe

Dodane przez: Amatorka kuchenna

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Puszyste drożdżówki i cudowny smak...

Roladki w przekroju

Dodane przez: yola_119

KOKOSOWE ŚLIMACZKI

Bardzo smaczna wariacja na temat...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE