Miodowe ciasto z kremem i masą z dyni i jabłek

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To smakowite ciasto składające się z dwóch blatów ciasta miodowego, masy budyniowej i masy z dyni i jabłek przeznaczam na co dzień i od święta, zawsze znajdzie chętnych do skosztowania. Doskonałe do porannej bądź popołudniowej kawy czy herbaty.Duża blacha starcza na spore rodzinne spotkanie.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki miodowe:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag. margaryny
    2 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 cytryna
    25 dag. margaryny
    Masa z dyni i jabłek:
    3 szklanki pure z dyni
    50 dag. jabłek
    1/2 szklanki cukru
    2 galaretki pomarańczowe
    2 łyżeczki żelatyny
    1 cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    10 dag. czekolady deserowej
    5 łyżek mleka
    1/2 szklanki posiekanych orzechów
    2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia-25x40cm.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowe ciasto z kremem i masą z dyni i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowe ciasto z kremem i masą z dyni i jabłek 1. Składniki na placki zagniatam, dzielę na pół, wykładam blaszki, piekę po 20 minut w temperaturze 190 stopni, studzę. Jedną szklankę mleka doprowadzam do zagotowania, dodaję do niego zmiksowaną drugą szklankę mleka z mąkami, cukrem i cukrem waniliowym, gotuję budyń, studzę. Margarynę ucieram na puch, dodaję budyń-stopniowo i miksuję, dodaję sok z cytryny, miksuję na pulchną masę. Masę wykładam na jeden blat ciasta miodowego.
  • Miodowe ciasto z kremem i masą z dyni i jabłek 2. Jabłka obieram, trę na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, cukier waniliowy, duszę ok. 20 minut, dodaję pure z dyni, doprowadzam do zagotowania, dodaję żelatynę i galaretki, mieszam do rozpuszczenia galaretki, studzę, od czasu do czasu mieszając. Gęstniejącą masę wykładam na masę budyniową. Masę nakrywam drugim blatem ciasta miodowego, dociskam, nakrywam papierem, dociskam - u mnie dwiema książkami, pozostawiam w lodówce najlepiej na noc.
  • Miodowe ciasto z kremem i masą z dyni i jabłek 3. Ciasto wyjmuję z lodówki. Czekoladę roztapiam w mleku, polewam ciasto. Całość posypuję siekanymi orzechami, pozostawiam by czekolada zastygła.

Porady

Przy robieniu tego ciasta pośpiech nie jest wskazany. Blaty ciasta można upiec dzień wcześniej, budyń dobrze wystudzić, masę z dynią i jabłkami wykładać gdy zacznie gęstnieć, szkoda by ,,weszła" pod blaty ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Dynia Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować