Ciasto z kremem i masą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka razem z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i mak, delikatnie mieszając. Piec 30-40 minut w temp. 165-170 stopni.
2. WARSTWA WIŚNIOWA
Wiśnie odsączyć z kompotu. Sok z wodą doprowadzić do wrzenia i rozpuścić w gorącym płynie galaretki. Dodać wiśnie i odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
3.KREM: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, pozostałe 0,5 szkl. mleka wymieszać z mąką pszenną i kartoflaną oraz żółtkami. Do gotującego się mleka wlać zaczyn, podgrzewać do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, by nie przywarło do spodu.
Do utartego masła, dodawać porcjami wystudzony budyń i dalej mieszać do uzyskania jednolitej masy kremowej.
Biszkopt przekroić na pół. Na jednym blacie rozłożyć krem, na masę kremową położyć tężejącą masę wiśniową i nakryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch polać polewą czekoladową.
Komentarze