Mini torciki jogurtowo- bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać erytrol . Stale mieszając dodać po 1 żółtku i wymieszać do połączenia. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć w połowie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować jak na roladę. Piec w 180 stopniach około 11 minut. Wyjąć i ostudzić. Wykroić krążki wielkości rantów do deserów.
2.Krem jogurtowy:
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić.
Do pojemnika blendera przełożyć jogurt, banana,sok z cytryny i erytrol. Zmiksować na gładko. Do żelatyny dodać odrobinę kremu i zahartować ją. Następnie wlać do kremu i chwilę jeszcze miksować do połączenia.
3.Wykonanie:
W płaskiej formie ułożyć ranty do deserów. Włożyć biszkopty a na wierzchu ułożyć kawałki truskawek. Delikatnie wylać krem na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
4.Wierzch:
Śmietanę wymieszać z kawą zbożową i ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć różę na każdą porcję torcika. Udekorować owocami i melasą.
Komentarze