Mini torciki z herbatników

4.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Polecam torciki z herbatników , fajne do popołudniowej kawki i nie tylko.
Torciki z pysznym nadzieniem oraz bitą śmietaną i owocami.
Zasmakują jak dzieciom tak i dorosłym domownikom.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • herbatniki 500 g,
    serek mascarpone 500 g,
    żółtko jaja 3 szt,
    porzeczki czerwone 200 g,
    cukier 6 - 8 łyżek,
    Do dekoracji:
    porzeczki czerwone 100 g,
    porzeczki czarne 100 g,
    bezy 300 g, (małe beziki)
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasteczka maślane

Mini torciki z herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielam od białek, żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę dodając serek mascarpone.
    Ucieram aż powstanie gładki, jednolity krem.
    Krem dzielę na dwie części.
    Porzeczki czerwone miksuję z cukrem na mus.
    Do jednej części kremu dodaje zmiksowane z cukrem czerwone porzeczki.
    Kremem z musem porzeczkowym przekładam kruche herbatniki jeden na drugi.
    Wierzch obkładam kremem bez musu dodając trochę kremu z musem i lekko mieszam aby powstały delikatne fale.
    Ozdabiam porzeczkami czarnymi i czerwonymi oraz bitą śmietaną i bezikami.
    Torciki wkładam na co najmniej 2 - 3 godziny do lodówki, ciasteczka wtedy zmiękną i torciki są smaczne i mięciutkie.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować