Mini torciki bezowe z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mini torciki bezowe z czereśniami, śmietaną i galaretką. Koszyczki grzechu warte. Rozpływają się w ustach. Zostaną wam białka warto je zamrozić i wykorzystać kiedy macie ochotę. Bardzo lubię beziki z owocami.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bezy:

    4 białka z dużych jajek ( 1/2 szklanki)
    190 g cukru
    szczypta soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu winnego


    pozostałe:

    250 g serka mascarpone
    360 ml śmietanki kremówki 30 %
    25 dkg czereśni
    3 łyżki galaretki jagodowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Beza

Mini torciki bezowe z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bezy:

    Białka wyjmuje wcześniej z lodówki. Dobrze jak będą miały temperaturę pokojową. Dodaję szczyptę soli do nich i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję stopniowo po łyżce cukru i dopiero jak on się rozpuści dodaję kolejną łyżkę cukru. Dodanie od razu całego cukru spowoduje że bezy się nie ubiją. Dodajemy w odstępach cukier. Miksuję na najwyższych obrotach do momentu aż cukier rozpuści się, beza będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę i cały czas miksuję do połączenia składników. Bezę przekładam do worka cukierniczego i nakładam ją za pomocą szprycy na papier do pieczenia. Robię koszyczki które w środku są puste, mają tylko spód i obręcz. Zachować należy odstępy bo beziki trochę urosną. Wyciskam też na papierze małe beziki do dekoracji. One będą pieczone krócej. Piekarnik rozgrzewam temp 140 stopni góra dół. Wkładam blaszkę od razu, i piekę 20 minut po czym zmniejszam temp do 100 stopni i piekę dalej 80 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki żeby bezy się wysuszyły.

    Pozostałe:

    Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone przekładam do miski i ubijam mikserem na sztywno.Koszyczki wypełniam śmietaną. Połowę czereśni dryluję z pestek. Owoce układam na śmietanie. Galaretkę rozpuszczam w 70 ml wody gorącej. Jak zacznie tężeć polewam nią czereśnie. Dekoruję jeszcze czereśniami z ogonkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować