Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodą kamczacką

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Rolada marengowa przełożona bitą śmietaną i kwaskową jagodą kamczacką to idealny letni deser.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    240 g białka
    300 g cukru pudru
    80 g tapioki (skrobi manioku)
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku cytrynowego
    łyżka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli

    Bita śmietana:
    250 ml schłodzonej śmietanki 36%
    1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    Szklanka jagody kamczackiej

    Dekoracja:
    truskawki
    jagoda kamczacka
    listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Beza

Rolada marengowa z bitą śmietaną jagodą kamczacką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Przygotowanie rolady bezowej:
    W dzieży robota planetarnego umieszczam białka, sól i cream of tartar końcówką rózga ubijam na sztywno.
    Do sztywnych białek przesiewam cukier puder wymieszany z tapioką i na wolnych obrotach mieszam do połączenia składników. W trakcie mieszania dodaję ekstrakt waniliowy i sok cytrynowy.
  • rolada 2. Tak przygotowaną bezę rozsmarowuję na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą rowkowanej szpatułki wykonuję na wierzchu rowki. Roladę piekę w nagrzanym piekarniku do 150 °C na lekko złoty kolor około 35 - 40 minut.
  • rolada 3. Upieczoną roladę przekładam na kratkę kuchenną wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną cukrem pudrem rowkami do spodu.
    Papier na którym się piekła ostrożnie zdejmuję.
  • rolada 4. Przygotowanie nadzienia do rolady:
    Śmietankę z cukrem waniliowym ubijam na sztywno ręcznym mikserem. Zimną bezę smaruję bita śmietaną i posypuję jagodą kamczacką. Pomagając sobie papierem zwijam roladę.
  • rolada 5. Roladę umieszczam w szczelnie zamkniętym pojemniku i wstawiam do lodówki minimum na 2 godziny lub na noc.
    Przed podaniem ozdabiam owocami, bitą śmietaną i listkami mięty.

Porady

Dzięki dodatkowi tapioki i cream of tartar beza jest jednocześnie chrupiąca i krucha z wierzchu, a miękka i puszysta w środku dzięki czemu z łatwością daje się zwijać w roladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować