Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ostatnio przygotowuje ciasta na kremie i na kremie i zachciało mi się jakiejś odmiany. A co ja uwielbiam najbardziej?-szarlotkę oczywiscie, ale tym razem powstała w wersji mini. Ale na pewno smak nie jest mini, tylo meeeega! zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    55 g orzechów arachidowych
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20 g masła
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    Masa owocowa:
    360 g jabłka- 2 duże sztuki
    300 g gruszek – 2 duże sztuki
    1 łyżka miodu
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami 1. Ciasto:
    Orzechy zmielić aż utworzy się masło ( ja najpierw mieliłam w blenderze, a później w młynku do kawy).
    Do miski przełożyć mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wymieszać. Dodać kawałeczki masła posiekać nożem lub siekaczką.
  • dodać jajko 2. Następnie dodać jajko i znów posiekać. Zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta, aby było elastyczne i gładkie. Ja zagniatam około 3 minuty bez przerwy.
  • wykroić ciasto 3. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kwadratową lub okrągłą foremką kształty. W połowie wykrojonych kawałków, dowolną foremką do ciastek wyciąć „dziurkę”.
  • smażyć jabłka i gruszki 4. Masa owocowa:
    Owoce umyć i osuszyć. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla wraz z miodem i cynamonem. Wymieszać. Postawić na średni ogień i dusić,aż owoce zmiękną. Gdyby masa była zbyt wilgotna to doprowadzić do zredukowania soków. Zdjąć z ognia i ostudzić lekko.
  • upiec mini szarlotki 5. Wykonanie:
    Foremki, którymi wycinaliśmy kształty lekko wysmarować masłem. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie cały plaster ciasta, dostosowując go do foremki. Nałożyć po 2 łyżki jabłek. Na wierzchu ułożyć ciasto z „dziurką”. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi mini szarlotki powinny łatwo wyjść z formy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować