Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ostatnio przygotowuje ciasta na kremie i na kremie i zachciało mi się jakiejś odmiany. A co ja uwielbiam najbardziej?-szarlotkę oczywiscie, ale tym razem powstała w wersji mini. Ale na pewno smak nie jest mini, tylo meeeega! zapraszam:)

20191005_083333
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
150 g mąki
55 g orzechów arachidowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
Masa owocowa:
360 g jabłka- 2 duże sztuki
300 g gruszek – 2 duże sztuki
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście

  • wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami1. Ciasto:
    Orzechy zmielić aż utworzy się masło ( ja najpierw mieliłam w blenderze, a później w młynku do kawy).
    Do miski przełożyć mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wymieszać. Dodać kawałeczki masła posiekać nożem lub siekaczką.
  • dodać jajko2. Następnie dodać jajko i znów posiekać. Zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta, aby było elastyczne i gładkie. Ja zagniatam około 3 minuty bez przerwy.
  • wykroić ciasto3. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kwadratową lub okrągłą foremką kształty. W połowie wykrojonych kawałków, dowolną foremką do ciastek wyciąć „dziurkę”.
  • smażyć jabłka i gruszki4. Masa owocowa:
    Owoce umyć i osuszyć. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla wraz z miodem i cynamonem. Wymieszać. Postawić na średni ogień i dusić,aż owoce zmiękną. Gdyby masa była zbyt wilgotna to doprowadzić do zredukowania soków. Zdjąć z ognia i ostudzić lekko.
  • upiec mini szarlotki5. Wykonanie:
    Foremki, którymi wycinaliśmy kształty lekko wysmarować masłem. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie cały plaster ciasta, dostosowując go do foremki. Nałożyć po 2 łyżki jabłek. Na wierzchu ułożyć ciasto z „dziurką”. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi mini szarlotki powinny łatwo wyjść z formy. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkagruszkidla dzieciorzechy arachidoweszarlotkado kawyproste ciastoproste wypiekiszybkie wypiekimini szarotkawypieki w wersji mini

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ucierane z gruszką

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto ucierane z gruszką

Ciasto jest bardzo proste do przygotowania,...

Ciasto czekoladowe z odrobiną gruszki

Dodane przez: Zora

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ

W tej wersji gruszka jest delikatnie...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: Skotka

Ciasto orzechowe z kremem

Kruche ciasto z winnym dżemem,...

Cudeńko mini 7days

Dodane przez: kakinkah

Ciasto z mini 7 Days'ami

Coś wyjątkowego dla miłośników...

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Dodane przez: Mniam1

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym...

Ciasto czekoladowe z bananem i gruszką

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowe z bananem i gruszką

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE