Ostatnio przygotowuje ciasta na kremie i na kremie i zachciało mi się jakiejś odmiany. A co ja uwielbiam najbardziej?-szarlotkę oczywiscie, ale tym razem powstała w wersji mini. Ale na pewno smak nie jest mini, tylo meeeega! zapraszam:)
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
55 g orzechów arachidowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g masła
1 jajko
3 łyżki mleka
Masa owocowa:
360 g jabłka- 2 duże sztuki
300 g gruszek – 2 duże sztuki
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Orzechy zmielić aż utworzy się masło ( ja najpierw mieliłam w blenderze, a później w młynku do kawy).
Do miski przełożyć mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wymieszać. Dodać kawałeczki masła posiekać nożem lub siekaczką.
2.Następnie dodać jajko i znów posiekać. Zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta, aby było elastyczne i gładkie. Ja zagniatam około 3 minuty bez przerwy.
3.Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kwadratową lub okrągłą foremką kształty. W połowie wykrojonych kawałków, dowolną foremką do ciastek wyciąć „dziurkę”.
4.Masa owocowa:
Owoce umyć i osuszyć. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla wraz z miodem i cynamonem. Wymieszać. Postawić na średni ogień i dusić,aż owoce zmiękną. Gdyby masa była zbyt wilgotna to doprowadzić do zredukowania soków. Zdjąć z ognia i ostudzić lekko.
5.Wykonanie:
Foremki, którymi wycinaliśmy kształty lekko wysmarować masłem. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie cały plaster ciasta, dostosowując go do foremki. Nałożyć po 2 łyżki jabłek. Na wierzchu ułożyć ciasto z „dziurką”. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi mini szarlotki powinny łatwo wyjść z formy. Smacznego!
Komentarze