Mini szarlotki na orzechowym cieście

0 (0 ocen)

Szarlotkę lubi chyba każdy :) Postanowiłam urozmaicić trochę rodzinny przepis i do ciasta dodałam orzechy natomiast do jabłek użyłam przyprawy która nadała całości niesamowity zapach i smak. Polecam:)

Składniki:

  • 30 dag mąki
    garstka cukru pudru
    50 g zmielonych orzechów (użyłam migdałów i orzechów laskowych)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    2 duże jabłka szara reneta
    łyżka cukru
    przyprawa do dań słodkich w młynku lub cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini szarlotki na orzechowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy mielimy.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy orzechy i cukier puder.

    Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.
  • 2. Dzielimy je na 2 części.

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • 3. Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

    Mieszamy je z łyżką cukru.
  • 4. Wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki lub tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta.

    Nakładamy jabłka i posypujemy je obficie przyprawą do dań słodkich.
  • 5. Drugą część ciasta cienko rozwałkujemy i przykrywamy górę babeczek.

    Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.
  • Mini szarlotki na orzechowym cieście 6. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

    Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować