Mini racuszki z mniszkiem

0 (0 ocen)

To sezonowy przepis na pyszne racuszki. Sezonowy, bo wiosenny, gdy żółtych kwiatów nie brak na łąkach!Mlecze tak przygotowane można podać także z miodem, bitą śmietaną, dżemem.. itp. Ciasto naleśnikowe można wykonać według własnego , sprawdzonego przepisu!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 2 łyżki otrąb orkiszowych,
    • 1 duże jajko,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1,5 łyżki cukru,
    • ok ¾ szklanki mąki
    Dodatkowo:
    • kwiaty mniszka lekarskiego świeżo urwane (około 60-70 dorodnych kwiatów),
    • cukier puder do posypania,
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne

Mini racuszki z mniszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane ciasto 1. Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy – im dłużej tym lepiej.
  • przygotowane mlecze 2. Kwiaty mniszka przebieramy, ewentualnie wydmuchujemy robaczki.
  • maczanie mniszka w cieście 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kwiat kolejno maczamy w cieście naleśnikowym i wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
  • smażenie 4. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
  • odsączanie 5. Gotowe placuszki odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Kwiaty posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Porady

Zrywając kwiaty, warto zwrócić by pochodziły one z łąk, najlepiej znajdując się z dala od szos i nie nawożonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mniszek lekarski

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować