Majowy sernik z mniszkiem lekarskim

0 (0 ocen)

Co mogę napisać? To ciasto, w którym można się zakochać:). Tradycyjny sernik, zamiast w bakalie, wzbogaciłam o słoneczne płatki mniszka. Jest on absolutnie nie jest wyczuwalny, a nadaje mu ciekawy, odmienny wygląd. Idealne dopełnienie stanowi tu biała czekolada i chrupiące kulki czekoladowe.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag masła,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka,
    Ser:
    • 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • Ok 22-25 dag cukru pudru (według uznania),
    • 1 cukier waniliowy,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 1 łyżka kaszy manny,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia,
    • 1,5 szklanki płatków mniszka lekarskiego,
    • Szczypta soli do ubicia białek
    Wykończenie:
    • 8 dag masła,
    • 1 łyżka śmietanki,
    • 2 białe czekolady ,
    • Czekoladowa kulki (posypka) do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Majowy sernik z mniszkiem lekarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód oraz płatki mniszka 1. SPÓD: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem.
  • dodanie mniszka 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze umieszczamy ser, masło, żółtka, cukier waniliowy oraz cukier puder. Całość dokładnie miksujemy. W tym czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do zmiksowanej masy serowej dokładamy kaszę, budyń oraz proszek do pieczenia. Całość ponownie miksujemy. Następnie masę serową łączymy z płatkami mniszka.
  • dodanie piany z białek 3. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami.
  • ciasto przed pieczeniem 4. Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
    Gotowy sernik dokładnie studzimy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumienioną skórkę . Wierzch wykańczamy białą czekolada i czekoladowymi kulkami.
  • rozpuszczona czekolada 5. WYKOŃCZENIE: Do garnka przekładamy masło, połamaną czekoladę i śmietankę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, by powstałą jednolita masa. Gotową, płynną czekoladą oblewamy sernik. Wierzch posypujemy od razu czekoladową posypką, tak by kulki przykleiły się do polewy. Sernik odstawiamy, by polewa zastygła. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mniszek lekarski Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować