Wiosną, gdy łąki żółcą się kwiatami mniszka, warto sięgnąć po płatki tego kwiatu do przygotowania ciast i deserów. Dziś polecam gofry z ich udziałem. Smakują pysznie:).
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki tortowej,
• 0,5 szklanki mąki razowej,
• Około 1,5 szklanki mleka,
• 2 duże jajka,
• ¾ szklanki płatków mniszka lekarskiego,
• 6 -7dag masła,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 cukier waniliowy,
• 1 łyżka cukru pudru,
Dodatkowo:
• Bita śmietana do podania,
• Banan do podania,
• Czekoladowe kulki do dekoracji,
• Rozpuszczona czekolada do dekoracji
Gofry z mniszkiem lekarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy świeże płatki mniszka. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przekładamy mąki, jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. W dalszej kolejności wlewamy mleko i masło. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
2.Do tak przygotowanego dodajemy płatki mniszka. Ponownie całość miksujemy. Gotowe ciasto powinno być lejące, ale nie za rzadkie.
3.Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Gofry pieczemy do zrumienienia.
4.Gotowe studzimy na kratce. Tak przygotowane podajemy w towarzystwie bitej śmietany i banana. Dodatkowo danie dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowi rozpuszczona czekolada oraz kulki czekoladowe.
Komentarze