Mini chlebki z ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pachnące ziołami z chrupiącą skórką idealne na kolację.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oliwy lub oleju
    szklanka ciepłej wody około 1 szklanka
    dodatkowo:
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    pół łyżeczki suszonego oregano
    pół łyżeczki suszonego rozmarynu
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    pół łyżeczki papryki w proszku ostrej lub słodkiej
    oliwa lub olej do posmarowania
    papryka w proszku do posypania
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Mini chlebki z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,łyżką mąki i pół szklanki ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Do mąki dodać oliwę lub olej,wyrośnięte drożdże ,sól i przyprawy,zagnieść mięciutkie ciasto,dolewając w razie potrzeby ciepłej wody.Uformować kulę,przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosło.
  • 3. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części i uformować podłużne chlebki,posmarować oliwą lub olejem i oprószyć papryką w proszku.
  • 4. Chlebki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 15 minut,żeby troszkę podrosły.
  • 5. Następnie piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować