Mini-burgery z buraka i fasoli na kuskusie z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotować i obrać ze skórki. Wystudz, zetrzeć na tarce i odcisnąć z ewentualnego soku.
2.Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ja moją gotowałam przez ok. 15 min. w jednej szklance posolonej wody. Ugotowaną kaszę wystudzić.
3.Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem.
4.Wymieszać buraki, fasolę, kaszę, przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię, kminek, doprawić solą i pieprzem. Uformować małe burgery, ułoż na talerzy i posypać sezamem.
Smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
5.W międzyczasie przygotować kaszkę kuskus zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Należy zalać ją wrzącą wodą, dodać łyżkę oliwy, kurkumę i startą skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i odstawić na ok. 8minut, a następnie dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem -musi stać się sypka
6.Na talerzu rozłoży kaszkę, poukładać mini- burgery, poukładąć łososia, udekorować bazylią i skórką z cytryny.
Komentarze