MINI-BURGERY z BURAKA i FASOLI na KUSKUSIE z ŁOSOSIEM

5 (192 ocen)

  • 30 min

Buraczano-fasolowo-jaglane mini burgerki podane z łososiem na aromatycznym kuskusie pachnącym cytryną i bazylią.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 średnie ugotowane buraki
    ½ szklanki kaszy jaglanej
    ok. 100 g wędzonego łososia
    1 szklanka kaszki kuskus

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 puszka fasoli (ja użyłam białej cannellini, moze być inna np. czarna/czerwona meksykańska)

    Składniki robocze:
    garść liści bazylii
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczki kminku
    1 łyżka sezamu
    sól
    pieprz
    ½ łyżeczki kurkumy
    skórka z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Buraczki

Mini-burgery z buraka i fasoli na kuskusie z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować i obrać ze skórki. Wystudz, zetrzeć na tarce i odcisnąć z ewentualnego soku.
  • 2. Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ja moją gotowałam przez ok. 15 min. w jednej szklance posolonej wody. Ugotowaną kaszę wystudzić.
  • 3. Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem.
  • 4. Wymieszać buraki, fasolę, kaszę, przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię, kminek, doprawić solą i pieprzem. Uformować małe burgery, ułoż na talerzy i posypać sezamem.
    Smażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
  • 5. W międzyczasie przygotować kaszkę kuskus zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Należy zalać ją wrzącą wodą, dodać łyżkę oliwy, kurkumę i startą skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka!) i odstawić na ok. 8minut, a następnie dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem -musi stać się sypka
  • 6. Na talerzu rozłoży kaszkę, poukładać mini- burgery, poukładąć łososia, udekorować bazylią i skórką z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować