Milky Way z wiśniami

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

smakuje świetnie:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki kakao

    Masa mleczna: ½ szklanki mleka
    ¾ szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    25 dag margaryny
    4 szklanki mleka w proszku pełnego

    Polewa:
    15 dag czekolady mlecznej
    około 6 łyżek mleka

    dodatkowo: 2 szklanki wydrylowanych i odcedzonych wiśni z kompotu
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Milky way z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy, dodajemy żółtka i jeszcze ubijamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 170 °C. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na części.
  • 2. Przygotowujemy masę mleczną. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Studzimy. Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku. Wszystko mieszamy tak długo aż powstanie jednolita i gładka masa.
  • 3. Na jedną część biszkoptu wykładamy wydrylowane wiśnie z kompotu, przykrywamy je masą mleczną i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
  • milky way 4. Czekoladę rozpuszczamy dodajemy mleko, chwilkę wszystko ze sobą gotujemy i polewamy wierz ciasta. Schładzamy w lodówce przez około 3 godziny przed podaniem.

Porady

można wykorzystać również inne owoce z kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować