Migdałowa tarta z piniolami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło kroimy na drobne kawałki, mąkę i cukier przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Miękkie masło dodajemy do maki, dolewamy zimną wodę i zagniatamy szybko ciasto (jak na kruche). Formujemy spłaszczoną kulę, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na godzinę w lodowce.
2.Masa:
Masło ucieramy z cukrem. Mielone migdały i żółtka mieszamy razem, dodajemy masę maślana i amaretto, dobrze ucieramy wszystko razem. Na koniec dodajemy 150 g pinioli.
3.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Zimnym ciastem wyklejamy formę do tarty /najlepiej z wyjmowanym dnem/, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi /suchym grochem lub fasolą/. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut /do lekkiego zezłocenia brzegów. Formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy kulki i papier, wylewamy na podpieczony spód masę migdałowo-piniolową i posypujemy resztą orzeszków. Pieczemy ok 20 minut.
Komentarze