Migdałowa drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżówka upieczona jest w formie połączonych kulek, dzięki temu nie trzeba kroić ciasta, wystarczy odrywać kolejne kawałki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
    około 1/2 kg mąki
    20g świeżych drożdży
    1/3 szklanki mleka
    1/4 szklanki wody
    szczypta soli
    2 jajka
    cukier wanilinowy lub migdałowy
    2 łyżki masła/margaryny
    Do posypania:
    2 garście migdałów w płatkach
    cukier wanilinowy/migdałowy zmieszany z łyżeczką cynamonu
    tłuszcz do posmarowania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówka migdałowa - kulki 1. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i pokruszone drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiewamy mąkę, solimy, dodajemy resztę cukru. Mąkę łączymy z rozczynem drożdżowym, wbijamy jajka, dodajemy masło, cukier wanilinowy/migdałowy i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta formujemy niewielkie kulki i układamy w foremce (posmarowanej margaryną i wysypaną mąką) obok siebie. Całość posypujemy mieszanka cukru, cynamonu i migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 30 minut - ciasto musi się ładnie zarumienić :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować