Miętowy sernik z polewą czekoladową

4.5 (169 ocen)

Połączenie mięty i czekolady jest niezawodne. Sernik wyszedł wilgotny, nie za słodki o przyjemnym zapachu i smaku świeżości. W sam raz na letnie popołudnia przy kawie. Idealny również na zbliżający się Dzień Matki.

Składniki:

  • SPÓD
    160g herbatników (ja użyłam maślanych i dorzuciłam łyżeczkę kakao) ale mogą być herbatniki zbożowe, kakaowe, maślane.
    80g płynnego masła

    MASA SEROWA
    1 kg sera (ja użyłam w wiaderku)
    4-5 jajek (zależy od wielkości)
    budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40g)
    cukier waniliowy
    kropla barwnika spożywczego zielonego (można pominąć)
    2-3 krople olejku miętowego np. Herbapol (można dać również siekaną świeża mięte do środka)
    1 szklanka cukru

    POLEWA
    100g czekolady deserowej
    50g margaryny

    DODATKOWO
    50g czekolady miętowej np. Wawel
    świeża mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka

Miętowy sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć w misce wałkiem lub w malakserze na proch, dodać ostudzone płynne masło i dobrze wymieszać. Tortownicę (u mnie 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) a brzegi posmarować masłem. Dno tortownicy wylepić masą herbatnikową.
  • 2. Ser przełożyć do misy, jajka ubić z cukrem na puch, dodać do sera. Miksując dodać budyń, cukier waniliowy, barwnik i aromat miętowy lub świeżą, siekaną miętę. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód z herbatników. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec ok 1-1,5 godziny. Po upieczeniu początkowo studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić na noc do lodówki.
  • Miętowy sernik 3. Na następny dzień zrobić polewę- czekoladę połamać, dodać margarynę i razem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotową polewą polać sernik. Czekoladę miętową posikać nożem i posypać dowolne pole na serniku. Przed podaniem sernik udekorować świeżymi listkami mięty.
    Przechowywać w lodówce.

Porady

Ja użyłam formy 26 cm, ale polecam użyć 24cm, wtedy sernik będzie wyższy. Ja nie miałam 24cm :(

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować