Mięsiwa z warzywami i dorodnymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jednogarnkowy miszmasz mięsno- warzywno- owocowy, który okazał się nie tylko sycący, ale przede wszystkim przepyszny :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 60 dekagramów
    - boczek surowy bez kości: 30 dekagramów
    - pierś z kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - marchewka świeża: 2 sztuki
    - ziemniaki: 50 dekagramów
    - cukinia zielona młoda: 30 dekagramów
    - śliwki węgierki: 10 sztuk
    - żółte śliwki: 8 sztuk
    - śliwki suszone: 8 sztuk
    - pomidor (dojrzałe): 3 sztuki
    - chili jalapeno kruszone: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie całe: 8 sztuk
    - olej rzepakowy: 7 łyżek
    - papryka ostra: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsiwa z warzywami i dorodnymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięsiwa w garnku 1. Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptą solą. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni. Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki.
  • śliwki wylądowały 2. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut. Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki. Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami. Dusimy jeszcze 10-15 minut. Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować