Mielone z ziemniakami

4.44 (172 ocen)

Mielone, które przełamują rutynę.

Składniki:

  • Kotlety:
    300 g mielonego mięsa wieprzowego
    3 małe obrane ziemniaki (łącznie 140g)
    1 średnia biała cebula (70g)
    1 jajko
    2 łyżeczki śmietany 12%
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka kminku całego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (172 ocen)

Mielone z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielone z ziemniakami 1. Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  • Mielone z ziemniakami 2. Cebulę posiekać. Wszystkie składniki przeznaczone na kotlety dokładnie wyrobić.
  • Mielone z ziemniakami 3. Na patelni (średnica 24 cm) rozgrzać olej. Z przygotowanej masy uformować kotlety, opanierować je w bułce tartej i smażyć kilka min z każdej strony - na rumiano.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 8 dużych kotletów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować