Pieczone kotlety mielone z ziemniakami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą wodę, jajko i przyprawy. dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2.W między czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Następnie kroimy na plasterki.
3.Z mięsa mielonego formujemy małe kotlety mielone (około 10 sztuk) .
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemiennie kotlety mielone, warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion lub rosół.
4.Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie aby część płynu odparowała i całość się zarumieniła.
Komentarze