Pieczone kotlety mielone z ziemniakami i cebulą

3.57 (30 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone inaczej czyli smaczny obiad z piekarnika. Trzy składniki kotlety mielone, ziemniaki, cebula i więcej nie trzeba aby było pysznie.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kotlety mielone
    500 gramów mięsa mielonego wieprzowego
    1 mała cebulka
    sól
    pieprz
    majeranek
    2 łyżki bułki tartej
    1/3 szklanki wody
    1 małe jajko

    Dodatkowo
    6 mniejszych ziemniaków
    2 średniej wielkości cebule
    1/3 szklanki bulionu lub rosołu
Wystaw ocenę:

3.57 (30 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Pieczone kotlety mielone z ziemniakami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, bułkę tartą wodę, jajko i przyprawy. dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • 2. W między czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Następnie kroimy na plasterki.
  • 3. Z mięsa mielonego formujemy małe kotlety mielone (około 10 sztuk) .
    W naczyniu żaroodpornym układamy na przemiennie kotlety mielone, warstwę ziemniaków i krążki cebuli oprószamy delikatnie solą lub pieprzem (można też użyć wegety) Następnie wlewamy bulion lub rosół.
  • 4. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie aby część płynu odparowała i całość się zarumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ziemniaki Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować