Kotlety mielone z ziemniakami

3.5 (2 ocen)

  • 42 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

No doba! Wiem! Nic nowego, przecież tak robimy od "wieków". Na pytanie: Co w tych kotletach takiego "niesamowitego", co w nich "wyjątkowego", odpowiedziałem: "To kotlety z ziemniakami"...bo przecież z ziemniakami podałem i oczywiście, z moimi UKOCHANYMI buraczkami. Po obiedzie ponowione zostało pytanie...Widziałem! Oj,widziałem te pytajniki w oczach! To odpowiedziałem raz jeszcze, drukowanymi literami, żeby nie było "Z ZIEMNIAKAMI"...
Tak psze państwa! Ziemniaki nie tylko były jako dodatek do obiadu...sprytnie je ukryłem w kotletach. Wyszły bardzo dobre, "wilgotne" w środku. Nawet jeden ostał się na następny dzień. Tak, ukryłem go, bo chciałem z bułką na śniadanie! Mam nadzieję, że dostanę rozgrzeszenie za skitranie jednego kotleta.


Kotlety bez bułki, bez jajka, smażone na najzdrowszym tłuszczu świata! Smalcu

  • 42 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
    300 g ziemniaków
    1 łyżka mąki pszennej
    1 mała cebula
    50 g smalcu do podsmażenia cebuli
    150 g smalcu do smażenia kotletów
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety mielone z ziemniakami 1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobne wiórki. Odciskamy z nadmiaru wody.
    Cebulę siekamy, podsmażamy na smalcu.
    Mięso łączymy z ziemniakami, mąką, podsmażoną cebulą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy kotlety (owalne, okrągłe, kwadratowe...jakie chcecie).
    Smażymy na rozgrzanym smalcu do zrumienienia z obu stron.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować